Dövme Yaptırmanın Sağlığa Zararları Nelerdir

Dövme Yaptırmanın Sağlığa Zararları Nelerdir

Dövme Yaptırmanın Sağlığa Zararları Nelerdir

Dövme, hastane ortamında tıbbi aletlerle yapılmadığı için dövme yaptıranlar çok sayıda hastalık riskiyle karşı karşıya.

Günümüzde 40 milyondan fazla Amerikalı dövmeli, bu sayı 50 yıl öncesinin 4 katı. Dünyada birçok ülkede genç nesilde yaygınlaşan dövme yaptırma alışkanlığı, İngiliz gençlerin üçte birinde görülmesiyle ve Amerika’da milenyum nesli olarak adlandırılan kesimin yüzde 40’ında olmasıyla dikkat çekiyor.

İnsan tenini çirkinleştirmesine rağmen son yıllarda oldukça popülerleşen dövme yaptırma alışkanlığı deride kalınlaşmayla birlikte kalıcı izlerin oluşması, infeksiyonlar, alerjiler ve deride kalıcı delik gelişimi gibi deri problemleri meydana getirmektedir.

İnfeksiyonlar yüzeysel deride veya dolaşıma yayılmış olarak gelişebilir. Hepatit ve HIV gibi çeşitli kan yolu ile bulaşması mümkün hastalıkların gelişme riski söz konusu olabilir. Göbeğine dövme yaptıranların bazılarında iç organlarına iltihap taşındığı ve farkında olunmadığı için ciddi operasyonlar geçirenler oldu.

Dövme yaptıran kişilerin daha sonra bu hastalıklar açısından henüz araştırılmıyor.

Kan merkezleri ise yakın zamanda dövme yaptırmış kişilerden kan almamaktadır.

Dövme için kullanılan renk verici maddelere karşı gelişen alerji, bir diğer problemdir. Bu durum geçici dövmeler için de geçerlidir. Metal pigmentler bazı görüntüleme yöntemlerinin (MRI) değerlendirilmesinde güçlüklere neden olabilir. Dövme uygulaması sonrasında kalıcı kalın izlerin oluşması mümkündür. Özellikle yaraları, aşı yerleri bu şekilde iyileşen kişiler bu uygulamalardan sonra da benzer değişikliklerin uygulama alanında gelişebileceği konusunda bilgilendirilmelidir.

Zaman içerisinde bireyler dövmelerini geri kalan hayatlarında istemedikleri takdirde dövmeyi çıkartmak için cerrahi yöntemler (eksizyon, lazer, dermabrazyon gibi) ve dövme üzerine bir kez daha örtücü dövme yapılması gibi uygulamalar yapılmaktadır. Nadiren dövme öncesi görünüme yakın bir durum elde edilebilir.

Dövme yaptıranlarda bazı psikiyatrik rahatsızlıkların yüksek oranda görüldüğü, antisosyal özellikler ve bağımlılık alışkanlıklarının yüksek oranda görüldüğü ve cinsellik problemleri olduğu görülmüş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir