Biyolojik Saat Nedir Nasıl Ayarlanır

Biyolojik Saat Nedir Nasıl Ayarlanır

Biyolojik Saat Nedir Nasıl Ayarlanır

Her hangi bir iş nedeniyle saat alarmı çalıştırıldığında aradan bir süre geçtikten sonra saat çalmadan uyanmalar başlar. Akşamlarıda hep aynı saatlerde uyku gelir. İşte bu olaylara yani insanın kendi doğal saatinin devreye girerek ne kadar uyuyacağını belirten bu doğal zamanlayıcıya biyolojik saat deniliyor.

İnsan bedeni için biyolojik saat çok önemlidir. Gerek beden sağlığı, gerekse ruh sağlığı için bedendeki kimyasal olayların belirli bir ritme uyması gerekir.

Uyku-uyanıklık saatini düzenleyen sistem günlük yaşamın sürmesi için çok önemlidir. Yapılan istatistikler, uzun yolda yapılan ölümcül trafik kazalarının genellikle geceleri, yani uykuya geçiş zamanına karşılık gelen saatlerde olduğunu gösteriyor. Uykuyu düzenleyen biyolojik saat çok düzenli çalışsa da isteyerek ya da istemeden değiştirilebilir. Görevi nedeniyle geceleri çalışmak zorunda kalan kişilerde bu saat tam tersine işleyebiliyor. Deniz aşırı ülkelere yolculuk eden kişilerde de bu saat değişebiliyor. İlk günlerde geceyle gündüz karışsa da kısa bir sürede beden yeni bir denge oluşturuyor.

Yeme alışkanlıklarını belirleyen önemli bir unsur daha var. Biyolojik saat bu noktada da devreye giriyor ve ne zaman yemeniz gerektiğini söylüyor. Uyku sırasında açlık hissedilmemesinin en önemli nedeni biyolojik saatin öğünleri düzenlemesidir.

Yeme gereksinimi sadece kan şekerinin düşmesine bağlı değil, biyolojik saatin düzenlediği bir durum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir