1947 Yılı Hastalığı Zika Nereden Türedi

1947 Yılı Hastalığı Zika Nereden Türedi

70 yıl önce Uganda’nın Zika ormanlarında yaşayan sivrisineklerden maymun ve farelere bulaştığı belirtilmektedir. İnsanlara sivrisinek ısırığıyla bulaşır. Salgının yayılmasının ana nedeninin sivrisineklerden daha çok virüsü taşıyan ve seyahat eden insanlar olduğu belirtiliyor.

İlk kez 1968 yılında bir Nijeryalıda görüldü.

Bu salgın Afrika ve Asya dışında gelişen tespit edilmiş ilk salgın.

Zika virüsünün yaygın olduğu bölgelerde yeni doğan bebeklerde beynin tam olarak gelişmemesi sonucunda kafanın normalden daha küçük olması vakalarına rastlanıyor ve bu durumun annelerin gebelikleri sırasında Zika virüsünü taşımasıyla ilişkili olduğu düşünülüyor.

Ayrıca Zika virüsünün görüldüğü ülkelerden gelen ve hasta olan biriyle ilişkiye giren kişide virüse rastlandığını açıklandı.

Şu an için Zika virüsüne karşı önlem olarak kullanılabilecek bir aşı bulunmuyor. (Zaten bu aşıyı çıkaran ilk yabancı ülkenin bu virüsü yaydığı üzerinde tartışmalar olacak çünkü 70 yıl sonra bu hastalık popüler oldu ve aşının çıkmasının yıllar süreceği belirtiliyor.)

En iyi önlem sivrisineklerin çoğalmasını yerli ilaçlarla önlemek ve yabancı ülkelere olan seyahatleri azaltmak olabilir.

Zika ateşli salgının görüldüğü bazı ülkeler; Tahiti adaları, Moorea, Raiatea, Tahaa, Bora Bora, Huahine, Nuku Hiva, Hiva Oa, Ua Pou, Hao, Rangiroa, Fakarava, Tikehau, Takaroa Ahe ve Arutua.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir