Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Ormanlara Yatırım Yapılmalı

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Ormanlara Yatırım Yapılmalı

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Ormanlara Yatırım Yapılmalı

Sürdürülebilir ve iklime dirençli bir gelecek inşa etmek için, ormanlara yatırım yapılması gerekiyor. Bu konuda üst düzey siyasi sözler, akıllı politikalar, etkin hukuki yaptırımlar, yenilikçi ortaklıklar ve fonlama lazım. Ormansızlaştırmayı azaltmaya, sağlıklı ormanları ayakta tutmaya ve iklime dirençli bir gelecek inşa etmeye söz verilmesi gerekiyor.

Orman ve ağaç türleri evrende yaklaşık 1 milyar 600 milyon insan için yiyecek, yakıt, barınma ve gelir ihtiyacını gideriyor.

Tatlı suların dörtte üçü ormanlık alanlardan sağlanıyor. Toprak kayması ve erozyonu önlüyor.

Karbon, okyanusların ardından en çok ormanlarda depolanır. Ormanların biyokütlelerinde, topraklarında ve ürünlerinde depoladıkları karbon, bu yüzyılın ilk yarısında hedeflenen karbon salımının yaklaşık yüzde 10’una eşit.

İnsan kaynaklı karbondioksit salımının yüzde 17’si ormanların tahrip edilmesi ve alan kullanımındaki değişiklikler nedeniyle oluyor.

Ormanların ekolojik, ekonomik ve sosyal değerine rağmen, dünya çapında ormansızlaştırma endişe verici bir oranda. Dünyada her yıl yaklaşık 13 milyon hektar orman tahrip ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir