Dünya Madenciler Günü Ne Zaman

Dünya Madenciler Günü Ne Zaman

Dünya Madenciler Günü 4 Aralık tarihinde tüm dünyada ve Türkiye’de kutlanmaktadır. Ülkemizin belli başlı metropollerinde ve çeşitli maden işletmelerinde kutlanır.

4 Aralık tarihi, madenciliğin piri olarak kabul edilen Santa Barbara’ya adanmış olup, Roma İmparatorluğu zamanında babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve bu madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara’nın aynı zamanda İzmit’te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekanların Anadolu olmasının da ayrı bir önemi vardır.

Yerin metrelerce altında, mineral veya cevheri kazarak, ayıklayarak işçiler çalışır. Dünyanın en tehlikeli işçiliği olarak kabul edilmekte olan madencilikte çalışırken patlamalar, göçükler sıklıkla meydana gelir.

Madencilerin koruyucu azizesi olarak kabul edilen Santa Barbara’nın 4 Aralık tarihinde bu mağaraya yerleşmesi ve mağarada çalışmakta olan madencileri koruyor olması, önce Anadolu’da daha sonrada Avrupa ve tüm dünyada Dünya Madenciler Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir