Psikolojik Olarak Gerçek Hasta Olduğunu Zannetmek

Psikolojik Olarak Gerçek Hasta Olduğunu Zannetmek

Psikolojik olarak fiziksel işlevlerin yitirilmesi konversiyon bozukluk histeri olarak adlandırılıyor. Bunaltının bir tür bedensel işlev bozukluğuna yol açması durumu veya kişinin ruhsal sıkıntısının beden diliyle istem dışı belirtmesidir.

Sıklıkla kalabalık ortamlarda bayılma olarak kendini gösterir. Hastalar yalnızken bayılma olmaz. Bayılma uzun sürelidir ve bayılma sırasında yaralanma ya da bilinç kaybı görülmez. Bu tür rahatsızlığa sahip olanlar genellikle hastalıklarına karşı duyarsızdır ve belirtilerden bahsederken sanki başkasının hastalığından bahsediliyormuş gibi duyarsız davranırlar.

Yapılan araştırmalarda felç, konuşamama ve çırpınmalarla gerçekleşen sara hastalıklarının bir çoğunun histeri olduğunu göstermiştir.

Bilinç dışı bastırılan ve huzursuzluk veren düşünceler döndürme mekanızmasıyla bu hastalığa neden olur.

Nörolojik hastalıkları taklit eden belirtiler genellikle vücudun sol kısmındadır ve şiddetlidir. Psikolojik hastalığa yakalanan kişiler günlük işlerini yapamaz hale gelir. Ülkemizde sıklıkla 10-35 yaş aralığındaki kadınlarda sıklıkla görülmektedir.

Bir bakıma hasta farkında olmadan ailesine ben ruhsal sıkıntıdayım ve çok mutsuzum acı çekiyorum yaşamdan zevk alamıyorum beni görün ve önemseyin mesajı verir. Ancak sadece sürekli ağrı varsa ve hasta bilinçli olarak bunu yapıyorsa başka bir ruhsal hastalığa sahiptir.

Konversiyon bozukluk histeri rahatsızlığına yakalananlar bu sorunların ruhsal olduğunun farkında değildir ve bilerek bu belirtileri yapamazlar. Belirtilerin bilinçli olmaması gerekir.
Bu rahatsızlığa yakalanan kişilerde en sık görülen belirtiler;

Kol, bacak veya bedenin felç olması hissi, Kol ve bacaklarda duyu kaybı ve bozukluğu hissi, Konuşamama ve ses kısılması, Yürüyüş bozukluğu, Ayakta duramama ve yürüyememe, Bayılma, Belirli kas gruplarında titreme, silkinmeler ve tikler, Körlük, Normal olmayan hareketler, Sara benzeri nöbet geçirme, hastalığına karşı duyarsızlık gibi aslında fiziken olmayan hastalıkların varmış hissi.

Belirtilere hastanın tüm kan tahlilleri, EEG, röntgen veya tomografi gibi tetkikler, dahiliye uzmanı, nöroloji uzmanı, göz uzmanı, KBB uzmanı tarafından muayene yaptırıldıktan sonra bir neden bulunmadığı taktirde psikiyatri’ye başvurulmalıdır.

Bu ruhsal bozukluğun ortaya çıkış nedenleri;

Düşük sosyoekonomik koşullar, eğitim düzeyi ve Zeka, 10-35 ve 50-60 yaşları arasında olanlar, Depresyon ve Kişilik bozuklukları, Kırsal kesimde yaşama, Psikososyal stres, Psikososyal stres içindeki hastaların yakınlarına istediklerini yaptırma ve kontrolü ele geçirme amaçları, Bir yakının ölmesi, Çevresi ile iletişim kuramayan kişilerin sıkıntılarını beden dili ile ifade etmeleri, Ergenlik ve gençlik dönemi, Çocuklarda dayak ve cinsel taciz, Ailede psikolojik kökenli bayılama olan çocuklar, Anne ve babasında ağır bedensel hastalık veya ağrı şikayeti olan çocuklar, Savaş, Boşanma, Bilinç dışı çatışmaların neden olduğu sıkıntı vb. nedenler.

Hastalığın tedavisi genellikle Acil Servis’te alkol veya amonyak koklatarak veya rahatlatıcı bir iğne yapılarak başlatılır. Gerçekte fiziksel bir hastalık olmadığı için psikiyatri tedavisi acil değildir. Acil serviste bu hastalara psikiyatrik tedaviye başlanmamalıdır. Konversiyon atağını takiben poliklinik şartlarında ilaç tedavisi, hipnoz ve psikoterapi önerilebilir. Tedavide aile doktorla işbirliği içinde olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir