AB’de Çatlak Sesler Yükseliyor İtalya Ekonomik Bağımsızlığını Savunuyor

AB'de Çatlak Sesler Yükseliyor İtalya Ekonomik Bağımsızlığını Savunuyor
AB’de Çatlak Sesler Yükseliyor İtalya Ekonomik Bağımsızlığını Savunuyor

İtalya ile AB arasında bütçe krizi yaşanıyor.

İtalya önümüzdeki yılın bütçe planlamasında hükümet, uzun müzakereler sonucu işsizlere sağlanacak muhtaçlık aylığı, emeklilik yaşını tekrar düşürmeye yönelik reform, banka krizlerinden etkilenenlere yönelik yardım, vergi affı ve sabit vergi oranı gibi vaatlerini gerçekleştirmek amacıyla bütçede fazladan yüzde 0,8 oranında açık verilmesini kararlaştırmıştı. Bağımsız bir ülke olan İtalya’nın kendi bütçesini bu şekilde belirlemesinden sonra bütçe planına, AB kurumları ve üye ülkelerden eleştiriler geldi.

Bu durum AB’ye üye olan ülkelerin ekonomik bağımsızlığını nasıl kaybettiklerini ortaya çıkardı.

AB Komisyonu, İtalya’nın 2019 taslak bütçe planını AB’nin mali kurallarına ciddi uyumsuzluk içerdiği gerekçesiyle reddettiğini açıklamıştı. Reddedilen tasarının 3 hafta içinde düzenlenerek düşürülmesi gerektiği belirtilmişti ancak İtalyan hükümeti, yüzde 2,4 oranında verilmesi planlanan bütçe açığının değiştirilmeyeceğini AB’nin bütçeye ilişkin kurallarının kendilerini ilgilendirmediği ve saygı duymadıklarını açıklamıştı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker İtalya’nın AB’nin kuruluş anlaşması olan Maastricht Anlaşması’na yönelik açıklamalarına tepki göstererek “Bunun sonuçları olur” şeklinde İtalya’yı tehdit etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir