Megafonla Bağıran Seyyar Satıcılar Suç İşliyor

Sokaklarda Hurdacı Diye Bağıranlar Vatandaşı Çileden Çıkarıyor

Araçlarda çevreye gürültü kirliliği yapan megafon, mikrofon, hoparlör gibi ses cihazlarıyla ve çaldıkları kornalarla aşırı şekilde gürültü yaparak rahatsızlık veren ve evlerinde bulunan yatalak hastalar, bebekler, çocuklar ve öğrencileri, gece çalışıp gündüz dinlenenleri çıkarılan gürültüyle rahatsız eden halk sağlığını olumsuz yönde tehlikeye atan seyyar satıcılar çok sayıda yasa ve yönetmeliği ihlal etmektedir.

Çevre kanununun 14. maddesine göre kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde ilgili yönetmeliklerle belirlenen standartlar üzerinde gürültü ve titreşim oluşturulması yasaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yönetmeliğine göre; Yüksek sesle bağırarak ve ses yükseltici hoparlörlü araçlarla ya da durarak satış, reklam, ilan yapmak ve müşteri çağırma maksadıyla bağırıp çağırmak, korna çalmak yasaktır.

Bu kuralları ihlal eden satıcılar zabıtalarca tespit edilip haklarında Kabahatler kanununa işlemler yapılıyor para cezaları verilerek kullanımı yasak olan anfi, hoparlör, mikrofon ve megafon gibi ses yayın cihazlarına el konuluyor. Tekrar edenlerin araçları bağlanıyor.

Her gün sokaklarda yasak olduğunu bile bile onlarca kez seyyar satıcıların ses cihazları ile örneğin, eskici, hurdacı, patatesci, domatesci, overlokçu diye bağırmaları vatandaşları çileden çıkarıyor.

Ayrıca Zabıtalar çok sayıda sahtekarlıkla karşılaşıyor. Araçlara bağlanan ses yükselticilerin araçlardan gizlenmesi ya da aracın kaputunun içine veya altına monte edilmesi gibi. Hatta bu cihazların söküleceğini bilen bazı seyyar satıcılar aracın altına sakladığı megafon anlaşılmasın diye aracın üstüne kullanılmayan bozuk bir megafon yerleştiriyor.

https://youtu.be/jjoG0ddKf1g

“Megafonla Bağıran Seyyar Satıcılar Suç İşliyor” hakkında 4 yorum var

  1. Zabıta arıyorsun plaka veriyorsun. Ama bu ticari amaclı olması kabahatlar kanunundan öte olmalidir. Evinde sesli muzik dinleyen ve ticari amac ile anons vererek insanlari rahatsiz etmek arasinda cok büyük fark var.

  2. Nereye şikayet edebiliriz bende çıldırmak üzereyim
    Hurdacısı ,tuzcusu, sebzecisi, yaprakcısı, sabahtan aksama kadar 15 kere geçiyor ve çok yüksek sesle megafondan bağırırak sürekli her 2saatte bir uzun uzun süreli bağırarak sinir sistemimizi mahvediyorlar işin kötüsü çocuğu zaman sosyal mesafe gereği iş yeri kalabalık olduğu için evden bir Bakanlığa bağlı çağrı merkezi çalışanı olarak çağrı alarak çalışıyorum dönüşümlü olarak ancak hattaki vatandaşa rezil oluyorum utanıyorum ya yardım etsin birileri buna bir yasa getirip artık belli bir kesin yasaklama getirmeli

  3. Bu rezalet uygulamayla mücadele edip netice alabilen kere madalya vermeli yada trefik cezalarında olduğu gibi yazılan cezalardan pirim verilmeli

  4. Zabıtalar işleri olmiyan şeylere dahi karışırken bu şekilde gürültü kirliliği yapan kişilerle neden dahi etkin mücadele etmiyor acaba bu sizce dusundurucu Degilmi benkac kere şahit oldum bırak zbitanin yanında bizzat zabıta aracının yanında basbas bagiriyorlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir