En Çok Hangi Radyo Dinleniyor 2014 Araştırma Sonuçları Açıklandı

En Çok Hangi Radyo Dinleniyor 2014 Araştırma Sonuçları Açıklandı

RTÜK tarafından yaptırılan 2014 Radyo dinleme eğilimleri araştırması sonuçları açıklandı. Araştırmaya Türkiye’den 26 şehir ve 104 ilçede, 15 yaş üzeri 2.545 kişi katıldı.

RTÜK’ün daha önce 2007 ve 2009 yıllarında yaptırdığı araştırmalarla kıyaslama yapıldığında dinleyicilerin canlı spor karşılaşmaları, spor programları ve kültür sanat programlarını dinleme isteği azalırken, toplumsal konular ve eğitimle ilgili yayınlara olan isteklerin arttığı görüldü.

Türkçe Pop, Türkçe Rock ve yabancı müzik türlerinin dinlenme sıklığında artış görülürken, arabesk, özgün ve taverna / fantezi müzik türlerinin dinlenme sıklığında azalma olduğu belirlendi.

Radyolarda en çok şikayet edilen ve önceki araştırmalara göre 2,5 kat artan şikayet konusu Reklamlar. Dinleyicilerin yüzde 85’i reklamların sık yayınlanmasından, tele-alışveriş programlarından ve reklam süresi uzunluğundan rahatsızlık duyuyor. Reklamlar başlayınca başka radyo frekansına geçenlerin oranı yüzde 58.

Araştırma bulgularına göre, hafta içi günlük ortalama radyo dinleme süresi 3 saat 23 dakika.
Hafta içi en fazla saat: 9.00-12.00 arası ve 15.00-18.00 saatleri arasında radyo dinleniyor. Erkek dinleyiciler haftada 23 saat, kadın dinleyiciler ise 21 saat radyo dinliyor. Gençler, orta ve ileri yaş gruplarından daha fazla radyo dinliyor. Eğitim seviyesi ve gelir düzeyi arttıkça radyo dinleme sıklığı da artıyor. Türkiye’de en çok radyo dinleyen bölgeler İç Anadolu, en az radyo dinleyenler Akdeniz Bölgesinde yaşıyor.

Radyoları dinlemek için kullanılan araçların yüzde 40’ı normal radyo cihazı, yüzde 33’ü araç radyosu, yüzde 28’i cep telefonu radyosu, yüzde 18’i ev sinema sistemi veya uydu platformu, yüzde 12’si internet üzerinden bilgisayar veya tabletle, yüzde 3’ü ise MP3 veya MP4 çalar aracılığıyla dinleniyor.

Radyo yüzde 50 oranında evde, yüzde 29 oranında araçta dinleniyor. Yıllar geçtikçe, eğitim ve gelir düzeyi yükseldikçe evde radyo dinleme oranı azalırken, araçta ve toplu taşıma araçlarında radyo dinleme oranı artıyor.

Akla ilk gelen 5 radyo sırasıyla TRT FM, KralFM, PowerTürk, SüperFM ve JoyTürk.
Araştırma sonuçlarına göre en çok dinlenen ilk 6 radyo ise sırasıyla TRT FM, KralFM, PowerTürk, SüperFM, SlowTürk ve JoyTürk.

Dinleyiciler arabesk müziği KralFM’den, Türk Halk ve Sanat Müziğini TRT radyolarından, yabancı müziği ise MetroFM’den dinlemeyi tercih ediyor. Türkçeyi en düzgün kullanan radyo araştırmasında ise yüzde 46 oranla TRT radyoları belirlendi.

Radyo yüzde 72 oranla vazgeçilmez bir müzik dinleme aracı olarak görülürken televizyon yayınlarından daha düzeyli bulunma oranı ise yüzde 50 oranında. Radyo dinleyicilerinin yüzde 64’ü ulusal yayın yapan radyoları tercih ediyor.

Program ve yayın akışları ile müzik çeşidi, radyoların en çok beğenilme nedenleri olurken, dinleyiciler radyolardan daha fazla ve daha yeni müzik bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir