Dolandırıcıların Yeni Taktiği İcra Takibine Karşı Vatandaşlar Dikkatli Olmalı

Dolandırıcıların Yeni Taktiği İcra Takibine Karşı Vatandaşlar Dikkatli Olmalı

Dolandırıcılar kimlik bilgilerini ele geçirdiği kişilere borçlu olmadıkları halde hiçbir belgeye ihtiyaç duymadan ilamsız icra takibi gönderiyor. Buna yanlışlık oldu diye itiraz etmeyenler ise borcu kabul etmiş oluyor.

İcra takibi sadece mahkeme kararıyla değil, bir yargı kararına dayanmadan açılabilen, açarken de hiçbir belge veya senede ihtiyaç duyulmayan ilamsız icra takibi ile başlatmak mümkün. Bunu fırsat bilen dolandırıcılar, icra dairelerine giderek yaklaşık 50-100 TL masrafla, kimlik bilgilerini ele geçirdikleri vatandaşlar hakkında borçları olmamasına rağmen ilamsız icra takibi başvurusu yapıyor. Buna bir yasal düzenleme gerekiyor.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, bu tür durumlarla karşılaşanların, tebligata 7 gün içinde itiraz etmeleri gerektiğini, eğer itiraz edilmezse borcun kabul edildiğini ve borcu yokken bile hacizlik olunabildiğini açıkladı.

Vatandaşlar borca itiraz ettikten sonra dolandırıcılık nedeniyle mutlaka yetkili organlara bildirerek suç duyurusunda bulunmalı. Bu teşebbüs bile olsa suçtur ve başkalarının başına gelmesi önlenir.

Dolandırıcıların yaptıkları başvuruların kabul edilmesi için herhangi bir belge, senet, fatura veya mahkeme kararına gerek duyulmuyor. Dolandırıcılar genellikle düşük paraları talep ediyor ve yaşlı kişileri hedef alıyor.

İcra tebliğini alanlar, bir yanlışlık yapıldığını ya da borçları olmadığını düşünerek itirazda bulunmuyor ancak tebliği alan vatandaşların, 7 gün içinde itiraz etmezse borcu kabul edilmiş sayılıyor ve borç ödenmezse haciz işlemi başlatılıyor. 7 gün içinde itiraz edilir ise herhangi bir ücret ödemek zorunda kalmıyor. Yasal süre aşıldığı takdirde buna itiraz edilerek borçlu olmadığıyla ilgili dava açılmak zorunda kalınıyor.

Geçerli bir belgeye dayandırmadan, itiraz etmeyeceği varsayımına dayanarak yapılan bu işlem, her şeyden önce hileli bir davranıştır, üçüncü kişileri kandıracak niteliktedir. Kamu kurumunu, yargıyı aracı kılmak suretiyle haksız bir kazanç elde etmektir. Dolandırıcılık suçu ortaya çıkar, hatta suçun nitelikli hali vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir