Arıları Kimyasal Kullanmadan Zararlılardan Kurtaran Sistem İcat Edildi

Arıları Kimyasal Kullanmadan Zararlılardan Kurtaran Sistem İcat Edildi

TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve üniversitelilerin katıldığı 2238 Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’nda arılar üzerindeki zararlı böcekleri kimyasallar kullanmadan fiziksel olarak etkisiz hale getiren Elektro JACOBSONI adlı proje 2. oldu.

Proje sahibi Edirne’nin Keşan İlçesi’nden katılan Hasan Avcu, arıların üzerinde çok etkili bir böcek olduğunu ve bu arı zararlısının kimyasal kullanmadan yok eden bir şeyin olmadığını, bu zararlı kimyasalı kullanan arıcıların, balında, kimyasal kalıntı bıraktığını, bu kalıntılar sonucunda da organik bir ürün ortaya çıkmadığını belirterek, ilk kez kimyasal olmadan fiziksel yolla arıya zarar vermeden kovan içerisinde kurulan sistemle bu arı zararlısının yüzde 90’ından fazlasının yok edildiğini belirtti. Bu sayede tam organik bal üretiliyor. Aynı sistemle diğer canlıların üzerindeki zarlıları da yok edebilme boyutuna gelindi.

Ürünün patent süreci devam ediyor. İleride pek çok kişi bal alırken üzerinde elektrolu ibaresini görecek, bu cihazla zararlılardan temizlenmiş ballar görülecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir