Katalanların İspanya’dan Ayrılma İsteğinin Sebebi Çok Farklı

Katalanların İspanya'dan Ayrılma İsteğinin Sebebi Çok Farklı

İspanya’nın en zengin insanlarının bulunduğu İspanya’nın kuzeydoğusu ile Fransa’nın güneyi, Akdeniz sahil şeridine bitişik coğrafyada yaşayan Latin kökenli Katalanlar, tüm İspanya için vergi ödemek istemiyor bu nedenle bağımsızlık istiyor.

İspanya’daki özerk Katalonya bölgesinin sınırları güneyde Valensiya’dan, batıda Aragon’a, kuzeyde Fransa ve Andorra ile doğu ve güneydoğuda Akdeniz ile çevrilidir. Katalanların en yoğun nüfusu İspanya’da 6,5 milyon kadardır. Fransa’da en az 100 bin kadar Katalan bulunduğu bilinmekte ayrıca Andorra’da 31 bin ve İtalya’da 20 bin kadar Katalan yaşamaktadır. İspanyol İmparatorluğu zamanında sayısı bilinmeyen Katalan Kuzey ve Güney Amerika’ya göç etmiştir. Önemli gruplar Amerika Birleşik Devletlerinin doğusunda ve Küba’da bulunmaktadır.

Katalanlar vergi ödememek için bağımsızlık isterken Ortadoğu’da durum çok daha farklıdır.

Avrupa’da İskoçya’da, İngiltere’den ayrılmak istiyor. Bağımsızlık referandumu oylamasını 2018 yılı sonbaharıyla 2019 yılı bahar ayları arasında bir zamanda yapılacağı açıklandı. Bu referandumu diğerlerinden ayıran özellik ise yasal bağlayıcılığının bulunması yani İspanya ve Irak’ta yapılan referandumlar gibi yasa dışı değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir