İthal Bitkilere Dikkat Katil Salyangoz Türkiye’de İlk Kez Görüldü

İthal Bitkilere Dikkat Katil Salyangoz Türkiye'de İlk Kez Görüldü

Katil Salyangozu, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Yıldırım Antalya’daki bir çiçek bahçesinden evinin bahçesine dikmek için satın aldığı ithal güllerin dibinde gördü.

Bu Katil Salyangoz Türkiye’nin kıyı şeridindeki şehirlerde ithal çiçek satanlarda üreme şansı bulduysa, potansiyel olarak Türkiye’nin tarımı çok ciddi bir tehlike yaşayacak. Bakanlığın bu konuya el atması ve acilen ithal bitkilere karşı ciddi tedbirler alınması gerekiyor.

Uzmanlık alanı biyoloji hayvan sistematiği ve ekoloji olan Prof. Dr. Yıldırım, katil salyangoz (İspanyol salyangozu) olarak bilinen Arion Vulgaris türünün bütün Avrupa’da ve Amerika’da özellikle büyük zarar verdiğini. Bir seferde yaklaşık 400 yumurta bırakarak, kısa zamanda büyük popülasyona dönüşebileceğini belirtti.

Belli kimyasallarla çözüm bulmaya çalışan Avrupalılar katil salyangoza karşı mücadelede şu ana kadar başarılı olamadı. Bu hayvanın bir düşmanı yok. Çok üreyebilen ve çok çabuk gelişebilen, çok dayanıklı, kendi dışkısını yediği halde enfekte olmayan bir canlı. Leşleri, küçük canlıları, maruldan, domatese kadar mutfağa yönelik bütün tarımsal ürünleri yiyip tüketebilen çok zararlı ve tehlikeli bir canlı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir