Doğu Türkistan’da Türklere Zulm Eden Çin Türk Akademisyenleri Ülkeye Sokmadı

Doğu Türkistan’da Türklere Zulm Eden Çin Türk Akademisyenleri Ülkeye Sokmadı

Doğu Türkistan’da Türklere karşı uygulanan kötü muamelelerin ortaya çıkmasından endişelenen Çin yönetimi, Turistik amaçla Doğu Türkistan’a giderek araştırma yapacak olan Türk Akademisyenlerini Urumçi Havalimanında Çin polisi gözaltına aldı ve saatlerce bekletip hemen sınır dışı etti.

Yasal olarak hiçbir sorun olmamasına rağmen ülkeye girişlerine izin verilmeyen akademisyenlerden oluşan Türk kafilesi rehberi ise, misafirlerin tamamının yeşil pasaportu olduğunu kendisinin kırmızı pasaport ve vizeye sahip olduğunu buna rağmen, Pasaportları topladıklarını, saatlerce bekletildiklerini, beklerken tuvalete bile bir Çinli asker eşliğinde gidilmesine izin verildiğini ve tuvalete girince bile orada yanında bir asker beklediğini, her adım attıklarında yanlarında bir çinli asker olduğunu 10 saat bekletildikten sonra sınırdışı edildiklerini belirtti.

Kazakistana gitmeye zorlanan akademisyenler bunu kabul etmeyince 4 gün boyunca otele hapsedilecekleri tehdidiyle karşılaştı. İnsanları ararken son derece rahatsız edici bir şekilde kadın ve erkekleri aynı biçimde arayan çin polisi başörtülü kadınları çok çirkin olaylara maruz bıraktığı ve başörtülerini çıkarttığı belirtildi.

İki devlet arasında GÜYA sözleşmeli yasal olarak yeşil pasaportlara muafiyet getirilmiş.

Geçmişten beri kin duydukları Türklerden nefret eden ve kötü muamelelerde bulunan Çin’e Türkiye her yıl milyarlarca dolar para kazandırıyor.

Çin, işgal ettiği Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin oruç tutmalarını ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerini yasaklayan bir anlayış içinde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir