Uykusuzluk Nedenleri Uykusuzluğa Ne İyi Gelir

Uykusuzluk Nedenleri Uykusuzluğa Ne İyi Gelir

Dinlendirici bir uyku, sağlıklı yaşam için gereklidir; kişinin ruh halini, hormon düzeylerini ve kilosunu etkiler. Gece uykusu 1,5 saat kısaldığında, gün içindeki uyanıklık üçte bir oranında azalır.

Uykusuzluk, gün içindeki uyku hali bellek, düşünme ve bilgi işleme süreçlerini bozar ve iş kazaları için büyük risk oluşturur.

Uzun süreli uykusuzluk yüksek tansiyon, kalp krizi ve inmelere neden olabilir.

Normal uyku ve uyanıklık düzenini bozanlar gün içinde şekerleme yapmaktan kaçınmalı. Özellikle 15.00 sonrası gündüz uyumamak gerekir.

Kafeinli yiyecek ve içecekler de uykuyu etkiler. Kafein 14 saate kadar vücutta kalır. Çay, kahve, kola, çikolata gibi kafein içeren yiyecek ve içecekler, nikotin ve alkol yatma zamanına yakın tüketilmemeli. Alkol başlangıçta uykuya dalmayı kolaylaştırsa da, uykunun devamlılığını bozar, baş ağrısına, terlemeye neden olur.

Uyumadan hemen önce yemek yemek uykuyu bozabilir. Beslenme değişiklikleri de uyku sorunlarına yol açabilir. Küçük atıştırmalar için süt, ayran, yoğurt tercih edilmeli ve uyku sorunu olanlar baharatlı yiyecekler ile çikolatayı yatmadan önce tüketmemeli.

Yatmadan önce tansiyonu yükselten gıda ve içecekler tüketilmemeli. Örneğin soda tansiyonu yükselten içeceklerdendir. Tansiyonu düşüren gıda ve içecekler uykuya geçişi kolaylaştırır. Örneğin tuz içermeyen ayran yoğurt gibi gıda ve içecekler tansiyonu düşürür. Uykusuzluk sorunu olanların belli bir kısmında tansiyon yüksekliği nedeniyle uykunun kaçması vardır.

Uyumadan önce moral bozucu konuşmalardan ve etkinliklerden uzak durulmalı. Yatak odası gürültüsüz olmalı, aydınlık olmamalı. Yatak rahat olmalı, yatak odası çok soğuk ya da sıcak olmamalı.

Yazın, en sık gözlenen uyku bozukluğu insomni yani uykuya dalma ve sürdürme bozukluklarından korunmak için uyku temizliği kurallarına uymak gerekir. Yatış ve kalkış saatleri sabit olmalı, sabah güneşine maruz kalınmamalı, akşam 18.00 sonrası çay, kahve, kola gibi uyarıcı gıdalar tüketilmemeli ve uyumak zorundayım ya da uyumazsam yarın çok kötü geçer gibi olumsuz düşünceler ortadan kalkmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir