Yüksek Tansiyon Neden Olur Nasıl Düşürülür

Yüksek Tansiyon Neden Olur Nasıl Düşürülür

Tansiyon yüksekliği kan basıncının yüksek olmasıyla oluşur. Bu basınç artışıyla kalp, kanın damarlarda dolaşımını sağlamak için normalden daha fazla çalışmak zorunda kalır. Bu nedenle bu basınç düşürülmelidir.

Kan basıncındaki 10 mmHg artış koroner kalp hastalığını yüzde 30 artırır. Beslenme ve yaşam şeklindeki değişiklikler tansiyon kontrolünü iyileştirebilir. Ancak, yaşam şeklindeki değişikliklerin etkili olmadığı veya yetersiz kaldığı kişiler için genelde ilaçla tedavi gereklidir.

Ayrıca normal insan vücudunda uyurken tansiyonun düşmesi gerekir hipertansiyon hastalarında ise uyurken bile bu değer yüksek olabilir ve bu durum uykusuzluğa sebep olabilir. Bu nedenle uyumadan önce tansiyonunuzu yükseltecek yiyecek ve içecekleri tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Yüksek tansiyona sahip bazı kişiler baş ağrısı (özellikle sabahları ense kısmında) ve aynı zamanda sersemleme, baş dönmesi, tinitus (kulaklarda çınlama veya tıslama), görme bozukluğu veya bayılma şikayelerinde bulunmaktadır.

Fiziksel muayenede, gözün arkasında bulunan gözdibi muayenesinde hipertansif retinopati tespit edildiğinde hipertansiyondan şüphe duyulabilir.

Hipertansiyon tedavi edilmediğinde; kalp yetmezliği, kalp krizi, böbrek yetmezliği, damarların daralması, beyin kanaması, felç, görme kaybına neden olur.

Yüksek tansiyonu düşürmek için kişi ideal kiloda kalmalı. Şişmanlık yüksek tansiyon için risktir. Eğer fazla kilo varsa normal değerlere kadar zayıflamak gerekir. Kilo almamak için az şekerli besinler tercih edin çay şekeri, tatlılar ve şekerli içeçekleri sınırlandırın ya da içinde stevia olanları tercih edin. Tuz kullanmayın. Az yağlı süt ve ürünlerini tüketin.

Posalı yiyecek tüketimini arttırın. Çeşitli taze sebze ve meyve yiyin. Kurufasulye, nohut,mercimek vb. kurubaklagillerin tüketimine özen gösterin. Alkol tüketimini azaltın. Alkol alımı kan basıncının yükselmesine neden olur.

Hareketli bir yaşam tarzı seçerek haftada 5 gün 30 dakikalık orta yoğunlukta bir fiziksel aktivite yapılmalı. Düzenli fiziksel aktivite yaşın ve kronik hastalıkların olumsuz etkisini azaltır, kan basıncını düzenler ani ölüm riskini azaltır.

Stresden mümkün olduğunca uzak durun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir