Fenerbahçe nasıl kuruldu

Fenerbahçe nasıl kuruldu

Fenerbahçe nasıl kuruldu

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1899 yılında kurulmuş, 1907 yılında ilan edilmiş ve 23 Temmuz 1908 yılında resmen tescil edilmiştir. Cemiyetler Kanununa göre kuruluşu resmen tescil olan ilk Türk Spor Kulübüdür. Renkleri sarı ve laciverttir. Maçlarını Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nda oynamaktadır. 100. yılında tüm spor dallarında, toplam 1134 kupa, madalya ve ödülleri ile Guinness Rekorlar Kitabı’na giren dünya rekoru kıran tek spor kulübüdür. Fenerbahçe Futbol Takımı toplamda 93 kupa ile Türkiye’de, futbol branşında en fazla resmi kupa kazanan Spor Kulübüdür. Türkiye futbol lig tarihinde 28 şampiyonluk elde ederek en çok şampiyonluğu olan takımdır. Türkiye’de tüm spor dallarında toplamda en fazla kupaya sahip olan Spor kulübüdür. Voleybolda Bayanlarda Dünya Şampiyonluğu ve Avrupa Şampiyonluğu Erkeklerde Avrupa Şampiyonluğu bulunan Fenerbahçe Spor Kulübünün Masa Tenisi takımının da Avrupa Şampiyonluğu bulunmaktadır. Dünya Voleybol tarihinde aynı günde hem Kadınlar hem de Erkekler Voleybolda Avrupa Şampiyonluğu yaşayan ilk ve tek spor kulübüdür. Fenerbahçe; Bayan basketbol, Erkek Voleybol, Bayan voleybol ve Masa Tenisi olmak üzere 4 kulvarda aynı sezonda Avrupada final oynayan tek spor kulübüdür. Türkiye’nin en gelişmiş modern Spor kulübü olmakla birlikte stadı UEFA’nın beş yıldızlı statları arasında yer almaktadır. G-14 kulüpler birliğine davet edilmiştir. 2009 UEFA Finali Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu stadında yapılmıştır. Türk Sporunun en değerli Kulübüdür. Bütçesi 100 milyon avroyu aşmaktadır. Türkiye’nin ilk Spor Kulübü TV kanalı FBTV’yi ve ilk Spor Kulübü Radyosu Radyo Fenerbahçe’yi kurmuştur. Fenerbahçe, Futbol Para Ligi (Deloitte Football Money League)’e giren ilk ve tek Türk takımı olarak dünya tarihine geçmiştir. Türkiye’de ilk kez bir Spor kulübüne ait sanal gsm operatörü (Fenercell) hattını kurmuştur. Taraftar kart sayesinde 300 binin üstünde kayıtlı taraftarıyla dünyanın en fazla kayıtlı taraftarına sahip sayılı kulüplerindendir.

Kuruluş: 3 Mayıs 1907 (Gayri resmi kuruluş tarihi: 1899)
Kurulduğu Yer: İstanbul Moda’da Beşbıyık Sokağı 3 numaralı evin alt katı.
Kurucular: Ziya Songülen, Ayetullah, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetkiner
İlk Başkan: Ziya Songülen
Renkleri: Sarı Lâcivert (İlk renkleri: Sarı Beyaz)

Amblem Geçmişi:

Fenerbahçe logosu 1910 yılında Fenerbahçe’de oynayan futbolcu Hikmet Topuzer tarafından tasarlamış ve aslı korunarak günümüze kadar gelmiştir.

Amblemin içindeki öğeler ve renklerin her biri bir anlam taşımaktadır. Sarı lacivert ağırlıklı beş renkten oluşan amblemde Fenerbahçe Spor Kulübü *1907* yazan daire şeklindeki dış kısım, temizlik ve açık yüreklilik anlamını taşımaktadır. Kırmızı arka zemin rengi Fenerbahçeliler arasındaki sevgi ve bağlılığı anlatırken aynı zamanda Türk bayrağını temsil etmektedir. Ortadaki sarı renk Fenerbahçe’yi gıpta eden ve kıskananları, lacivert renk ise Asaleti temsil etmektedir. Bu iki renk arasından yükselen yeşil meşe dalı ise Güç ve Kudreti temsil ederken bunun yeşil olmasının sebebi, kudret için başarının devamlılığını sağlamayı anlatmaktadır.

Bu amblem İngiltere’nin Manchester şehrine gönderilerek 1910 yılında ilk kez rozet haline getirilmiştir. 1929 yılında yeni harflerin kabulünden sonra sadece yazılar yeni harflere uyarlanarak amblemin aslı korunarak günümüze kadar geldi.

Kulübe Üyelik

18 yaşını doldurmuş, Fenerbahçelilik ruh ve sevgisini yüreğinde taşıyan her gerçek kişi, Kulübe üye olabilir. Her yıl, bir önceki yıla göre Kulüp Üyesi sıfatını kazanmış mevcut üye sayısının %10’nunu aşmamak üzere yeni üye alınır.

Üyeler eşit haklara sahiptir. Genel Kurul toplantılarına katılma hakkına sahip olan her üye, tüzükte öngörülen şekil ve koşullar içinde seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Bir üye, Genel Kurul’ca seçimi yapılan Kulüp organlarından sadece birisinde görev alabilir.

Her üye;

  • Kulüp düzenine uymak ve Kulübe sadakat göstermek,
  • Üyelik sıfatından doğan görevlerini tüzük hükümleri çerçevesinde tam olarak yerine getirmek,
  • Kulübün sportif ve sosyal alanlarında, amacın gerçekleşmesi için gereken katkıda bulunmak,
  • Yükümlülük ve görevin yerine getirilmesinde, hakların kullanılması ve borçların yerine getirilmesinde kurallara uygun hareket etmek,
  • Tüzük ve Yönetmelik hükümleri ile Kulüp organlarının aldığı kararlara uymak,
  • Kulübün yetkili organları tarafından istenilen bilgi ve belgeleri vermek zorundadır.

Fenerbahçe Spor Kulübü Aktif Branşlar

Fenerbahçe Spor Kulübü’nde aktif olarak faaliyet gösteren 9 branş bulunmaktadır. Bunlar, Futbol, Basketbol, Voleybol, Kürek, Boks, Yelken, Atletizm, Yüzme ve Masa Tenisi’dir. Tüm branşlara önem veren ve tüm branşlarda en fazla kupayı kazanan Fenerbahçe Spor Kulübü’dür. Kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2007’de kazanılan 1134 kupa, madalya ve ödülleri ile Guinness Rekorlar Kitabı’na giren dünyadaki tek Spor Kulübüdür. Ayrıca aynı sezon ezeli rakiplerine karşı tüm branşlarda galibiyetler elde etmiştir.
Guinness Rekorlar Kitabı’nın 2009-2013 tarihlerinde Dünyanın en büyük forması Fenerbahçe’ye aitti ancak bu rekoru Nijerya Milli takımı kırdı.

Futbol

Fenerbahçe dünya çapında ünlü; Ariel Ortega, Pierre van Hooijdonk, Kennet Anderson, Jay Jay Okocha, Haim Revivo, Nicolas Anelka, Milan Rapaiç, Sergei Rebrov, Alex de Souza, Stephen Appiah, Mateja Kezman, Roberto Carlos, Dirk Kuyt, Raul Meireles gibi yıldız futbolcuları transfer edebilen bir kulüp olmuştur.

  • Futbol şubesi, Fenerbahçe Spor Kulübünün ve taraftarının en fazla ağırlık verdiği daldır. Bu dalda 24 şampiyonlukla Türkiye’nin futbolda en fazla şampiyon olan takımıdır.
  • Şampiyonlar ligi gruplarında 11 puan ile en çok puan toplayan Türk takımıdır.
  • UEFA Avrupa Ligi gruplarında 15 puan toplayarak avrupada en çok puan toplayan Türk takımı rekorunu geliştirmiştir.
  • Fenerbahçe, Dünya Futbol Karması’na ilk Türk futbolcuyu (İsa Ertürk) 1982 yılında göndermiştir.
  • Cristian, Türkiyede bir sezonda (59 maç ile) en fazla resmi maça çıkan Fenerbahçeli futbolcudur.
  • Fenerbahçe Avrupa Futbol tarihinin bir sezon boyunca en az gol yiyen takımı durumundadır. 1969-1970 sezonunda Fenerbahçeli kaleci Ilie Datcu (İlyas Datça) 30 maçta sadece 6 gol yiyerek maç başına 0,20’lik ortalama elde etmiştir.
  • Fenerbahçe Avrupa’nın en uzun süre kendi sahasında gol yememe rekoruna sahip takımıdır.
  • Fenerbahçe, 50 maç sahasında kaybetmeyen Porto’nun ardından sahasında yakaladığı yenilmezlik serisiyle Avrupa’da ikinci sırada.
  • Lig tarihinde deplasmanda üst üste galibiyet rekoru 12 maçla Fenerbahçe’ye aittir.
  • 2009-10 sezonunda 8 maçta 8 galibiyet alarak lig tarihinin en iyi başlangıç rekoru Fenerbahçe’ye aittir.
  • Puan rekoru 1988-89 sezonunda 93 puanla, bir sezonda en çok puan toplayan ve şampiyon olan Fenerbahçe’ye aittir.
  • 1988-89 sezonunda 36 maçta 103 gol atarak, bir sezonda atılan toplam gol sayısı bakımından gol rekorunun sahibidir.
  • 1988-89 sezonunda +76 averajla bir sezonda averaj rekoru Fenerbahçe’ye aittir.
  • Futbol tarihinde toplamda 24 şampiyonluğu bulunmaktadır.
  • Lig tarihinde en uzun süre liderlik koltuğunda oturan takım Fenerbahçe’dir.
  • Fenerbahçe 1967-1968 yılında Türkiyede bir sezonda 5 kupa kazanarak bir sezonda en çok kupa kazanan futbol takımıdır.
  • Fenerbahçe, Türk futbol tarihinde bir sezonda rekor maç yapan takım durumunda. (Lig, Kupa ve Avrupa maçları toplam 64 maç)
  • Bir sezonda en çok Avrupa maçına çıkan Türk takımı 18 maçla Fenerbahçedir.
  • Futbolda yıllara göre elde ettiği sıralama:
    Fenerbahçe Yıllara Göre Puan Sıralaması

    Gol Kralları

    1939-40 Melih Kotanca 23 Gol
    1945-46 Melih Kotanca 12 Gol
    1949-50 Lefter Küçükandonyadis 14 Gol
    1953-54 Lefter Küçükandonyadis 14 Gol
    1970-71 Ogün Altıparmak (Forvet) 16 Gol
    1972-73 Osman Arpacıoğlu (Forvet) 19 Gol
    1973-74 Cemil Turan (Forvet) 14 Gol
    1975-76 Cemil Turan (Forvet) 17 Gol
    1977-78 Cemil Turan (Forvet) 17 Gol
    1981-82 Selçuk Yula (Forvet) 16 Gol
    1982-83 Selçuk Yula (Forvet) 19 Gol
    1988-89 Aykut Kocaman (Forvet) 29 Gol
    1991-92 Aykut Kocaman (Forvet) 25 Gol
    1992-93 Tanju Çolak (Forvet) 27 Gol
    1993-94 Bülent Uygun (Forvet) 22 Gol
    1994-95 Aykut Kocaman (Forvet) 27 Gol
    2006-07 Alex De Souza (Orta Saha) 19 Gol
    2007-08 Semih Şentürk (Forvet) 17 Gol
    2010-11 Alex De Souza (Orta Saha) 28 Gol

    Fenerbahçe futbol branşında Türkiye’nin en çok gol kralı çıkaran takımıdır. Fenerbahçe futbol takımında Gol Kralı olan Orta Saha oyuncusu Alex de Souza, Fenerbahçe tarihinde iki kez yabancı gol kralı olan ilk ve tek oyuncu olma özelliğinin yanında Türk futbol tarihinde 2 kez gol kralı olan yabancı futbolcu durumunda ve Fenerbahçe’de gol kralı olan tek ortasaha oyuncusudur.

    UEFA Kupası tarihindeki ilk maçın ilk golünü 1971 yılında Fenerbahçeli eski futbolcu Yaşar Mumcu Ferençvaroş’a atmıştır.

    Basketbol

    Basketbolda daha önce birçok başarıya imza atan Fenerbahçe Spor Kulübü, Ülkerspor ile bir sponsorluk anlaşması imzalayarak birleşme kararı aldı. Bu kulüple birleşmesinden sonra basketbol erkeklerde Fenerbahçe ülker adını aldı. İlk başta Ülker Fenerbahçe ismi üzerinde anlaşan iki taraf daha sonra kulübün ismine öncelik vererek isimlerin yerini değiştirmiştir.

    Fenerbahçe, Avrupa Basketbol Karması’na ilk Türk basketbolcuyu (Efe Aydan) 1982 yılında göndermiştir.

    Diğer Şubeler

    Fenerbahçe 1998 de Türkiye Kulüpler Arası Boks Şampiyonluğunu kazandı. 1999 yılında Avrupa Kulüpler ikincisi oldu. Fenerbahçe Spor Kulübü sporcusu Ruhi Sarıalp 1952 Helsinki olimpiyatlarında üç adım atlamada üçüncülük elde ederek olimpiyatlarda madalya alan ilk Türk atleti olma başarısını gösterdi. 1998-2005 yıllarında Atletizm Liginde Fenerbahçe 6 şampiyonluk ve 2 ikincilik kazandı.

    Aktif olmayan şubeler arasında kalan Rugby şubesi Türkiye’de 1945’te başladı fakat 1947 yılında Fenerbahçe’nin Galatasarayı 12-0 yenmesiyle rugby şubeleri kapatılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir