AB Ülkeleri Ulaşım Binalar ve Tarımda Emisyonu Azaltamadı

AB’nin enerji karışımında yenilenebilir enerji kaynaklarının istikrarlı bir şekilde dağılımı devam etmekte olup, bu oran AB’nin tamamında yaklaşık yüzde 17 düzeyindedir. Yenilenebilir enerji dağıtımının, 2005 yıında kaydedilen ortalama hızla karşılaştırıldığında 2015 ve 2016’da yavaşladığına dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Bu konuda açık ulusal politikalar olmadığı sürece, 2020’den sonra bu hız daha da yavaşlayabilir.

Enerji verimliliği açısından bu sene durum biraz daha farklı. 2015 ve 2016’da, enerji tüketimi biraz arttı.

Emisyonları AB Emisyon Ticaret Sistemi kapsamına girmeyen sektörler; ulaşım, binalar ve tarım gibi ticaret dışı sektörler, emisyonların azaltılması söz konusu olduğunda, kesinlikle Üye Devletler için sorun teşkil eden alanlar.

AB üyesi Devletlerin, Efor Paylaşımı Kararı uyarınca belirlendiği üzere bu sektörleri kapsayan ulusal sera gazı emisyon azaltma hedefleri bulunmaktadır. Ticaret dışı sektörlerdeki genel düşüş eğilimine rağmen, ulaşım sektöründeki emisyonlar son yıllarda tekrar yükselişe geçmiştir.

Üye Devletler halihazırda 2030’a kadar Efor Paylaşımı Kararı emisyonlarında sadece sınırlı düşüşler öngörmekte. En yüksek oranda düşüşler bina sektöründe bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir